mandag 19. mars 2012

Pottet opp

I dag har jeg pottet opp tomatene og chiliene.

Jeg er litt usikker på når jeg skal begynne å gjødsle, men tenker at jeg lar dem stå i alminnelig blomsterjord en stund til, og så setter jeg dem rett i kugjødselkompost når de er klar for neste oppotting.

Og varme, det lurer jeg også på - bør jeg ha dem kaldt og lyst, eller stuetemperatur og lyst??

Nå står de på varmekablene i gangen, foran store vestvinduer med en spotlight-lampe over seg.

Jeg har ikke hatt nevneverdig hell med tomatene tidligere år, men man kan jo ikke gi seg på tap! Nå håper jeg 2012 er året da frodiggrønne planter, tunge av frukter (stemmer det forresten at tomater egentlig er bær, tro?) skal utfolde seg i vinduene mine. Det hadde absolutt vært kjekt med mer enn fem tomater på to planter, når man først har stelt med dem i en fem-seks måneder, liksom :-)

Og så har jeg priklet stemorsblomstene, hvis de overlever priklingen blir det ca 15 planter.

6 kommentarer:

Linda sa...

Masse masse lykke til med tomatene:) Varme og lys henger sammen, jo mer varme jo mer lys trenger planten. Er det kjøligere vokser planten litt senere og blir tettere, og trenger mindre lys. Er det varmt kan de bli ranglete om de ikke får nok lys. Men det ser du på dem:) Dagene er jo lengre nå, og dagslyset varer i ca 12 timer, det begynner å bli ganske bra det:) Dermed duger vinduskarmene bedre og bedre:) Jeg har enda ikke sådd... Det må jeg virkelig få gjort denne uken...

Kari K. sa...

Godt spark bak for å få frøene i jorda. Lys er viktigst, så de vil trives best i et vindu mot sør eller vest. Ellers vil de strante.
Du finner også flere gode tomattips på andre hageblogger. Lykke til!

Kristin Aurdal sa...

Mine tomater står i drivhuset nå, og temperaturen akkurat nå, uten sol, er 14 grader. Til natten og om tempen synker ute blir det enda kaldere.

Jeg tror kanskje at varmekabler på gulvet kan bli i barmeste laget, men jeg er ingen ekspert. De har da lett for å bli lange og slengete.

Går du inn på bloggen min så skrev jeg et innlegg for et par dager siden om hvordan jeg gjør det når jeg potter om.

Klikker du på etiketten tomater, kan du også se hvordan jeg har gjort det foregående år.

Min far bruker å få tomatplanter med meg som han dyrker i vinduskarmen på kjøkkenet. Det funker veldig bra og avlingen er god. Hans står i myyyye mindre potter enn det jeg bruker, og han gjødselvanner svakt hver eneste dag.

Lykke til med tomatene :-)

Kristin Aurdal sa...

PS Legger meg til som følger :-) så jeg blir oppdatert på hvordan det går :-)

Anonym sa...

Takk for tips, folkens :-)
Nefertiti

Ranten sa...

Jeg har ingen gode råd da jeg så langt har omtrent samme erfaringer som deg :) Men jeg kan jo ønske deg lykke til, i det minste :)