torsdag 2. oktober 2008

Clematis 1-2-3

Warszawska Nike

Da skal jeg prøve å få litt kontroll på mine klematis. Det er ikke så mange det er snakk om, så det skal være fort gjort, men dog :-)

Gruppe 1: Skal ikke beskjæres

Clematis montana, jeg tror det er Superba jeg har. Den har ennå ikke blomstret, etter to sesonger, så jeg er ikke sikker. Kommer forhåpentligvis ;-) tilbake med bilde.

Gruppe 2: Beskjæres etter første blomstring.

MultiBlue, Patensgruppen
Niobe, Fortuneigruppen
The President, Patensgruppen

Gruppe 3: Beskjæres hardt om våren.

Jackmanii, Jackmaniigruppen
Hagley Hybrid, sen storblomstret - ukjente foreldre/opphav
Ville de Lyon, sen storblomstret - ukjente foreldre/opphav
Warszawska Nike, sen storblomstret - ukjente foreldre/opphav

Jeg har Ville de Lyon og The President i krukker, disse slynger seg sammen opp rundt søylene under altanen. Hva gjør jeg når de tilhører to grupper, der den ene skal skjæres hardt om våren og den andre skal beskjæres etter første blomstring på forsommeren?

Min clematis montana står på østveggen, veldig tørt og ganske grunt. Der har den stått i to sesonger uten å blomstre, er det håp for den? Det bør være det, for jeg kommer ikke til å flytte den.

Warszawska Nike satte jeg ned i sommer, den kom med én blomst, så visnet den hen. Jeg klippet den helt ned og satser nå på at den skal komme sterkere tilbake til neste år.

Jackmanii står også i krukke - sammen med en kristtorn. Der har den stått i fire-fem år. Jeg har aldri beskjært den, uten at den ser ut til å ha lidt under det. Den er en trofast blomstrer på sensommeren.

Hagley Hybrid ble satt ned i sommer, og blomtret sparsomt. MultiBlue og Niobe kjøpte jeg på høstsalget, så de stoler jeg på at skal komme vakkert til neste sommer. Niobe står midlertidig i en pallekarm, mens MultiBlue står nærmest altanen i 'New Dawn'-bedet.

Hvis det er noen der ute i Blogglandia som har noen innspill å komme med i forbindelse med dette innlegget, så hadde jeg blitt veldig glad. Klematis er noe jeg kunne ønske meg å lære mer om. Og kanskje spesielt da de som jeg selv er i besittelse av.

2 kommentarer:

Vigdis i Romerikshaven sa...

Hei nefertiti! Synes selv jeg har for liten erfaring med klematis til å gi deg råd. Men det høres ut som at du kunne gi den montana'n mer god jord og vanning. Vet ikke om du kjenner denne siden http://www.klematis.org/My_Homepage_Files/Page11.html ? Den er i alle fall anerkjent. Kanskje kan den være til nytte.

Vigdis i Romerikshaven sa...

Jeg leste litt på sidene jeg sendte - og jeg synes Røsholm sier at han bare får blomstring på Montana i drivhus! Nordstrand i Oslo.

En klematis jeg vil anbefale ut fra egen erfaring er 'integrifolia'. 'durandi' hører jeg også mye godt om.